Naše pivare protiv viših akciza u BiH

Bez autora
Aug 17 2013

Ukoliko Bosna i Hercegovina promeni način obračuna akciza za pivo, i one budu više za naše pivare koje u tu zemlju izvoze ovo piće, povrediće odredbe Cefta sporazuma i evropske direktive koje se odnose na zaštitu konkurencije, ocenjuju u Udruženju pivara Srbije. Najavljenim izmenama propisa uvela bi se viša stopa akcize za sve uvoznike piva, uključujući pivare iz Srbije, koje bi time imale nejednak tretman na tržištu BiH u odnosu na druge pivare. Tačno je da i Evropska unija poznaje diferencirane akcize, s tim da je godišnja granica prodaje piva 200.000 hektolitara, a ne 400.000 kako planira BiH – navode u Udruženju pivara Srbije. I u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine potvrđuju da BiH planira da uvede drugačiji sistem obračuna akciza za pivo, odnosno da podeli pivare na male i velike po količini godišnje proizvodnje. Za manje pivara akcize bi bile niže, a za veće više. To nije u redu, jer su količine propisane tako da se većina naših pivara, koje izvoze pivo u Bosnu, uklopi u velike...

Naše pivare protiv viših akciza u BiHUkoliko Bosna i Hercegovina promeni način obračuna akciza za pivo, i one budu više za naše pivare koje u tu zemlju izvoze ovo piće, povrediće odredbe Cefta sporazuma i evropske direktive koje se odnose na zaštitu konkurencije, ocenjuju u Udruženju pivara Srbije.

Najavljenim izmenama propisa uvela bi se viša stopa akcize za sve uvoznike piva, uključujući pivare iz Srbije, koje bi time imale nejednak tretman na tržištu BiH u odnosu na druge pivare. Tačno je da i Evropska unija poznaje diferencirane akcize, s tim da je godišnja granica prodaje piva 200.000 hektolitara, a ne 400.000 kako planira BiH – navode u Udruženju pivara Srbije.

I u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine potvrđuju da BiH planira da uvede drugačiji sistem obračuna akciza za pivo, odnosno da podeli pivare na male i velike po količini godišnje proizvodnje.

Za manje pivara akcize bi bile niže, a za veće više. To nije u redu, jer su količine propisane tako da se većina naših pivara, koje izvoze pivo u Bosnu, uklopi u velike. To znači da bi akcize za njihove proizvode bile više, a samim tim i cena, pa je reč o narušavanju konkurencije – kaže Bojana Todorović, pomoćnica ministra spoljne i unutrašnje trgovine, precizirajući da je Srbija zbog toga već alarmirala EU.

I oni su saglasni da način na koji su pivare podeljene na velike i male nije ispravan. Reč je o indirektnoj diskriminaciji. Na ovaj način se krši Cefta sporazum, jer postoji zabrana fiskalne diskriminacije između domaćih i stranih proizvođača, što se na ovaj način radi – kaže Bojana Todorović.

U Udruženju pivara podsećaju da je BiH 2009. donela Zakon o zaštiti domaće proizvodnje kako bi zaštitila svoje pivare.

– Pokušali su da vrate carinu i prelevmane na uvoz proizvoda, uključujući pivo iz Srbije i Hrvatske, ali je taj zakon proglašen neustavnim i u suprotnosti je bio, kako sa Cefta sporazumom, tako i sa bilateralnim sporazumima koje BiH ima sa državama u regionu – objasnili su.

Udruženje pivara Srbije svoje stavove i argumente uputilo je nadležnim organima BiH preko Privredne komore Srbije i Komisije zadužene za praćenje primene Cefta sporazuma, ali i preko Ministarstva trgovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik